Inom den kommunala vuxenutbildningen i Dorotea kan du läsa kurser på grundläggande och gymnasial nivå, yrkeskurser, utbildning i svenska för invandrare (Sfi) och särskild utbildning för vuxna.
Du är välkommen att besöka eller ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren på Dorotea Lärcentrum när du vill diskutera och planera ditt studie- eller yrkesval. Du kanske behöver stärka din kompetens genom vidareutbildning, ändra inriktning eller komplettera betyg inför framtida studier.
Det här kan du få hjälp med:
Välkommen att boka tid! Inför första mötet, kom ihåg att ta med dig dina tidigare betyg.
Mycket information kring utbildningar finns på utbildningsinfo.se
Studera.nu är webbplatsen som ska informera och inspirera hela vägen in på högskolan, genom studier, utlandsstudier, master-år och kanske till och med forskarstudier. Anmälan till högskolan görs på vår systerwebbplats Antagning.se. Bakom Studera.nu står Universitets- och högskolerådet (UHR).
Från och med antagningen hösten 2010
ändrades reglerna för antagning till högskolan.
De viktigaste är:
En person kan oftast betydligt mer än vad som är fångat i olika dokument som exempelvis betyg, intyg och andra utbildningsbevis. Vi lär oss hela tiden nya saker i möten med andra människor inom utbildning, på arbetet och på fritiden.
En prövning innebär att du läser in kurser på egen hand och gör prov vid ett eller flera tillfällen. Läraren sätter betyg efter avslutad prövning.
Du som studerar via den kommunala vuxenutbildningen eller läser mot högskola/universitet har möjlighet att använda Lärcentrums lokaler och utrustning.
TENTAMENSSKRIVNING
Istället för att åka till en högskola eller ett universitet kan man sitta här på Lärcentrum och göra sin tentamen, förutsatt att lärosätet har godkänt att tentamen får göras i hemkommunen via ett lärcentra.
samt personal som ger undervisning, handledning, information och vägledning.
Rätt till grundläggande vuxenutbildning har du:
Behörig att delta i gymnasial vuxenutbildning är du:
Behörig är också du som är under 20 år och har gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasieskolan.
Om flera behöriga söker en kurs och inte alla får plats ska ett urval ske.
- Kinesiskt ordspråk
Rätt att studera på Sfi har du:
Du som har en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada har rätt till utbildning:
Du som har en utvecklingstörning är behörig att delta:
Om flera behöriga söker en kurs och inte alla får plats ska ett urval ske.
20 kap. Kommunal vuxenutbildning
Rätt att delta i utbildning på grundläggande nivå
11§ En vuxen har rätt att delta i utbildning på grundläggande nivå från och med andra kalenderhalvåret det år då han eller hon fyller 20 år, om han eller hon
Den som har rätt att delta i utbildning enligt första stycket har rätt att delta i sådan utbildning även i en annan kommun än hemkommunen, om utbildningen tillhandahålls där.
Rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå
19§ En vuxen som är behörig att delta i utbildning på gymnasial nivå enligt 20 § och som har en examen från ett yrkesprogram i gymnasieskolan enligt 16 kap. 27 § men inte uppnått grundläggande behörighet till högskolestudier har rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppnå en sådan behörighet.
Behörighet till utbildning på gymnasial nivå
20 § En vuxen är behörig att delta i utbildning på gymnasial nivå från och med andra kalenderhalvåret det år han eller hon fyller 20 år, om han eller hon
Behörig är också den som är yngre än vad som anges i första stycket, men har slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan eller likvärdig utbildning och uppfyller övriga behörighetsvillkor.
Förordning (2011:1108) om vuxenutbildning
3 kap. Behörighet och urval
Urval
7 § Om samtliga behöriga sökande till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå inte kan antas till sådan utbildning, ska ett urval göras. Vid detta urval ska företräde, i den ordning som anges nedan, ges till en sökande som har kort tidigare utbildning och som
1. önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,
2. behöver utbildningen för att komplettera ett reducerat program eller för annan behörighetskomplettering, eller
3. behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet eller planerat yrkesval.
Något urval ska inte göras i fråga om sådan kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som en sökande har rätt att delta i enligt 20 kap. 19, 19 a eller 19 b § skollagen (2010:800).
Förordning (2016:1185).
8 § Om samtliga behöriga sökande till särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå inte kan antas till sådan utbildning, ska ett urval göras. Vid detta urval ska företräde, i den ordning som anges nedan, ges till en sökande som har kort tidigare utbildning och som
1. inte tidigare har deltagit i motsvarande utbildning,
2. önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,
3. önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat inom gymnasiesärskolan, eller
4. behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet eller planerat yrkesval.
Första stycket 3 gäller även om den sökande har avslutat studierna inom gymnasiesärskolan, men utan att få gymnasiesärskolebevis. Förordning (2013:750).
Copyright © Alla rättigheter förbehållna
Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.