COVID-19
Här kan du läsa de allmänna rekommendationer Folkhälsomyndigheten har givit för att bromsa spridningen av coronaviruset. Du kan också läsa om åtgärder som Dorotea kommun har vidtagit för att förhindra smittspridning, se till att vår organisation ska fungera och hjälpa dem som behöver extra stöd. Längst ned på sidan hittar du länkar till pålitliga informationskällor, som krisinformation.se och Folkhälsomyndigheten.
Dorotea kommuns verksamheter är öppna så länge vi inte meddelar något annat.
Allmän samhällsspridning råder i hela Västerbotten.
En allmän samhällsspridning betyder att smittan finns ute i samhället och inte går att koppla till en tidigare smittad person. Du kan bli utsatt för smitta oavsett var du befinner dig i länet och oavsett om du har kontakt med någon som har bekräftats smittad eller ej.
Det är svårt att avgöra om någon har covid-19 eller om symtomen beror på en annan luftvägsinfektion. Därför är det viktigt att följa rekommendationerna.
Tillsammans kan vi bromsa smittan!
Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19.
Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att få allvarligare symtom vid smitta. Om du är över 70 år uppmanas du därför att:
Det är viktigt att du agerar utifrån korrekt och saklig information. Var källkritisk och sprid inte falsk information.
Enligt smittskyddslagen har var och en skyddsplikt. Det innebär att den person som misstänker att hen bär en smittsam sjukdom är skyldig att själv vidta åtgärder för att minska smittspridningen. Är du sjuk och misstänker att du har smittats av det nya coronaviruset? Du har nu möjlighet att testa dig för pågående infektion.
Läs mer om testning i Västerbotten på 1177.se
Region Västerbotten ansvarar för smittspårning, som utförs i samarbete mellan infektionskliniken och smittskyddsenheten. Information om patienter och deras tillstånd är alltid sekretessbelagda uppgifter.
Dorotea kommun följer händelseutvecklingen kontinuerligt, tar ett gemensamt ansvar tillsammans med länets övriga aktörer och samverkar för att på lång sikt skapa uthållighet i arbetet inom samhällets viktigaste funktioner. Vi har organiserat oss både internt och externt för att hela tiden ha läget klart för oss. På så sätt kan vi snabbt besluta om nödvändiga åtgärder. Dorotea kommun följer de riktlinjer, rekommendationer och beslut som fattas inom Region Västerbotten.
I våras bildades en beredningsgrupp för coronafrågan i Dorotea kommun. I den sitter kommunchef, socialchef, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Hr-chef, skolchef, räddningschef, VD Doroteahus, kultur- och fritidschef, miljö- och byggchef och ett par till. Gruppen träffas måndagar, oftare vid behov, för att dela lägesbild och fatta beslut om åtgärder. Mötena är digitala för att vi ska kunna ha ledning även om någon till exempel är i karantän eller på annat sätt inte är på jobbet. Kommunen deltar också i länsstyrelsens samverkansmöten som hålls klockan 14.00 på tisdagar. Där deltar också region, alla kommuner och flera viktiga myndigheter. I mötena delar vi med oss av våra lägesbilder och samordnar åtgärder.
En gång i veckan lämnar kommunen rapport om läget till länsstyrelsen, oftare om det händer något kritiskt. Länsstyrelsen leder arbetet bra.
Nedan följer de åtgärder beredningsgruppen hittills har beslutat om.
Distansundervisning på gymnasium, vuxenutbildning, universitet och högskolor
Regeringen rekommenderar att alla gymnasier, vuxenutbildningar, högskolor och universitet inför distansutbildning från och med 2020-03-18.
Med anledning av detta bedrivs all vuxenundervisning i Dorotea inklusive SFI på distans från och med 2020-03-18.
Distansundervisning på Malgomajskolan påbörjas från och med måndag 2020-03-23. Mer information finns på Malgomajskolans webbplats.
Grundskolor och förskolor är fortsatt öppna.
Biblioteket förenklar för dig
Biblioteket i Dorotea erbjuder nu hemleverans av böcker och andra medier till dig som är 70+ eller tillhör en annan riskgrupp. Ta kontakt med biblioteket på 0942-140 87 för att få mer information.
Biblioteket har även plockat bort förseningsavgiften på alla medier.
Det sprids mycket information om det nya viruset. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte. Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet i Sverige. Tillsammans med WHO är de källan till kunskap om det nya coronaviruset.
Varje person har ett ansvar och är skyldig att göra sin plikt och följa de restriktioner och rekommendationer som ges från myndigheterna.
Information till företag (verksamt.se)
Frågor och svar om covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats
Frequently asked questions about the coronavirus
Ansvariga myndigheternas information om covid-19 på krisinformation.se
Det är mycket hög belastning på både informationsnumret 113 13 och 1177 Vårdguiden vilket gör att väntetiden är lång. Sök därför i första hand information på myndigheternas webbplatser: Krisinformation.se
Folkhälsomyndigheten.
– nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring hit för allmänna frågor kring coronaviruset som ej är symtom- eller vårdrelaterade.
– Sjukvårdsrådgivning via telefon. Ring hit om du har vistats i något av de drabbade områdena eller träffat någon som du vet bär viruset och du själv känner symtom. Ring inte 1177 för allmänna frågor.