COVID-19Samlad information om Coronaviruset, Dorotea Kommun

Här kan du läsa de allmänna rekommendationer Folkhälsomyndigheten har givit för att bromsa spridningen av coronaviruset. Du kan också läsa om åtgärder som Dorotea kommun har vidtagit för att förhindra smittspridning, se till att vår organisation ska fungera och hjälpa dem som behöver extra stöd. Längst ned på sidan hittar du länkar till pålitliga informationskällor, som krisinformation.se och Folkhälsomyndigheten.

Dorotea kommuns verksamheter är öppna så länge vi inte meddelar något annat.


Allmän samhällsspridning i Västerbotten

Allmän samhällsspridning råder i hela Västerbotten.


En allmän samhällsspridning betyder att smittan finns ute i samhället och inte går att koppla till en tidigare smittad person. Du kan bli utsatt för smitta oavsett var du befinner dig i länet och oavsett om du har kontakt med någon som har bekräftats smittad eller ej. 


Det är svårt att avgöra om någon har covid-19 eller om symtomen beror på en annan luftvägsinfektion. Därför är det viktigt att följa rekommendationerna.


Tillsammans kan vi bromsa smittan!

Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19.


Här kommer några viktiga saker som alla kan göra:


Undvik sociala kontakter om du är över 70 år

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att få allvarligare symtom vid smitta. Om du är över 70 år uppmanas du därför att:

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat och uträtta ärenden. Hälsomyndigheten har information om vad som gäller för att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek åt någon annan.


Var källkritisk

Det är viktigt att du agerar utifrån korrekt och saklig information. Var källkritisk och sprid inte falsk information.


Vi har alla eget ansvar och skyddsplikt

Enligt smittskyddslagen har var och en skyddsplikt. Det innebär att den person som misstänker att hen bär en smittsam sjukdom är skyldig att själv vidta åtgärder för att minska smittspridningen. Är du sjuk och misstänker att du har smittats av det nya coronaviruset? Du har nu möjlighet att testa dig för pågående infektion.

Läs mer om testning i Västerbotten på 1177.se


Vem arbetar med smittspårning?

Region Västerbotten ansvarar för smittspårning, som utförs i samarbete mellan infektionskliniken och smittskyddsenheten. Information om patienter och deras tillstånd är alltid sekretessbelagda uppgifter.

Så här arbetar kommunen med coronasituationen

Dorotea kommun följer händelseutvecklingen kontinuerligt, tar ett gemensamt ansvar tillsammans med länets övriga aktörer och samverkar för att på lång sikt skapa uthållighet i arbetet inom samhällets viktigaste funktioner. Vi har organiserat oss både internt och externt för att hela tiden ha läget klart för oss. På så sätt kan vi snabbt besluta om nödvändiga åtgärder. Dorotea kommun följer de riktlinjer, rekommendationer och beslut som fattas inom Region Västerbotten.


I våras bildades en beredningsgrupp för coronafrågan i Dorotea kommun. I den sitter kommunchef, socialchef, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Hr-chef, skolchef, räddningschef, VD Doroteahus, kultur- och fritidschef, miljö- och byggchef och ett par till. Gruppen träffas måndagar, oftare vid behov, för att dela lägesbild och fatta beslut om åtgärder. Mötena är digitala för att vi ska kunna ha ledning även om någon till exempel är i karantän eller på annat sätt inte är på jobbet. Kommunen deltar också i länsstyrelsens samverkansmöten som hålls klockan 14.00 på tisdagar. Där deltar också region, alla kommuner och flera viktiga myndigheter. I mötena delar vi med oss av våra lägesbilder och samordnar åtgärder.
En gång i veckan lämnar kommunen rapport om läget till länsstyrelsen, oftare om det händer något kritiskt. Länsstyrelsen leder arbetet bra.


Nedan följer de åtgärder beredningsgruppen hittills har beslutat om.


Vi ser till att vår verksamhet ska fungera

 • Alla chefer ansvarar för att säkerställa långsiktig bemanning i sin verksamhet.
 • Alla chefer planerar för och informerar om att vi, i händelse av smittspridning i Dorotea kommun, kan komma att behöva sänka ambitionsnivån så att enbart de allra viktigaste arbetsuppgifterna genomförs.
 • Vi som arbetsgivare kan omfördela arbetsuppgifter inom arbetstagarnas avtalsområden, om personalbrist uppstår i någon samhällsviktig verksamhet eller om verksamheter måste stänga. Frivilliga överenskommelser utöver detta är möjliga.

Vi vidtar åtgärder för att begränsa smittspridning

 • Vi förtydligar att alla som är sjuka i förkylning eller influensaliknande symptom ska vara hemma för att inte riskera att sprida smitta vidare till andra.
 • Samtliga medarbetare avbokar eller skjuter upp planerade tjänsteresor utanför kommunen som inte är kritiska för verksamheten. I undantagsfall kan tjänsteresor beviljas, men endast efter beslut av chef som ingår i kommunens ledningsgrupp.
 • Anslag om handhygien har satts upp på alla toaletter.
 • I simhall har andelen klor ökats i vattnet, dock inom socialstyrelsens rekommendationer.
 • Frekvensen av städning har ökats på utsatta ytor.
 • Kommunhuset har stängt för oanmälda besök. Om du har frågor hittar du mer information i vårt nyhetsflöde.


Skola och utbildning


Distansundervisning på gymnasium, vuxenutbildning, universitet och högskolor
Regeringen rekommenderar att alla gymnasier, vuxenutbildningar, högskolor och universitet inför distansutbildning från och med 2020-03-18.
Med anledning av detta bedrivs all vuxenundervisning i Dorotea inklusive SFI på distans från och med 2020-03-18.
Distansundervisning på Malgomajskolan påbörjas från och med måndag 2020-03-23. Mer information finns på Malgomajskolans webbplats
Grundskolor och förskolor är fortsatt öppna.


Biblioteket förenklar för dig
Biblioteket i Dorotea erbjuder nu hemleverans av böcker och andra medier till dig som är 70+ eller tillhör en annan riskgrupp. Ta kontakt med biblioteket på 0942-140 87 för att få mer information.
Biblioteket har även plockat bort förseningsavgiften på alla medier.

BRA KÄLLOR


för information och rådDet sprids  mycket information om det nya viruset. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte. Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet i Sverige. Tillsammans med WHO är de källan till kunskap om det nya coronaviruset.


Varje person har ett ansvar och är skyldig att göra sin plikt och följa de restriktioner och rekommendationer som ges från myndigheterna.


Information till företag (verksamt.se)

Frågor och svar om covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats

Frequently asked questions about the coronavirus

Ansvariga myndigheternas information om covid-19 på krisinformation.se

Information om covid-19 på 1177 Vårdguiden

Reserekommendationer från UD

Aktuellt om coronavirus i Västerbotten

BRA TELEFONNUMMER


för frågor och informationHög belastning på 113 13 och 1177

Det är mycket hög belastning på både informationsnumret 113 13 och 1177 Vårdguiden vilket gör att väntetiden är lång. Sök därför i första hand information på myndigheternas webbplatser: Krisinformation.se
Folkhälsomyndigheten.


113 13

– nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring hit för allmänna frågor kring coronaviruset som ej är symtom- eller vårdrelaterade.

1177

– Sjukvårdsrådgivning via telefon. Ring hit om du har vistats i något av de drabbade områdena eller träffat någon som du vet bär viruset och du själv känner symtom. Ring inte 1177 för allmänna frågor.